Waarnemingen

Dieren en planten in het Zandstuvebos

Zoveel mensen die het Zandstuvebos gebruiken voor waarneming.nl!
Wat een veelzijdigheid van leven! Van zoogdieren, via vaatplanten t/m paddestoelen. Doe je ook mee?
 
De ontmoeting met wild is uniek en eenmalig.
Je bent het waarschijnlijk nooit vergeten.
 
Hieronder staan diverse planten en dieren die in het Zandstuvebos voor komen.
Zij staan op de Rode lijst van beschermde diersoorten die wij moeten behouden voor de toekomst.

De Marter

De marters (Martes) zijn een geslacht van slanke roofdieren uit de familie der marterachtigen (Mustelidae). Er zijn acht soorten in drie ondergeslachten.

(Bron Wikipedea)

De Vleermuis

Grote bonte specht

Specht

De Das

Heb je wel eens de das gezien?
Hij is gesignaleerd door hele bos en daarbuiten. Mensen hebben hem ’s nachts horen smikkelen van lekkere vruchten aan hun struiken. Die mensen hadden genoeg zodat het hen niets uitmaakte. Ze hadden juist groot plezier van deze speciale gasten die bij hen een avondje uit eten gingen.

Het Hert

Hertachtigen (Cervidae) zijn een familie van  herkauwende, evenhoevige zoogdieren  die zich kenmerken door het gewei van het mannetjeshert. Een mannelijk hert heet  hert of bok en een vrouwelijk hert heet hinde. Bij reeën spreekt men echter gewoonlijk van bok en geit, bij rendieren en elanden van stier en koe. Er zijn zo’n veertig soorten in 16 geslachten en vier onderfamilies.

De Egel

De egel (Erinaceus europaeus) is een zoogdier uit de familie der egels (Erinaceidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] De egel is vooral bekend om zijn stekelvacht en de gewoonte om zich bij gevaar op te rollen

(Wit) Ree

Dan is er een wit ree geweest. Niet zo lang geleden. Heeft u die gezien? Deze is pas gefotografeerd bij de rand van het Zandstuvebos

Zwavelzwam

zwavelzwam

En daar groeide ineens de zwavelzwam in ons Zandstuvebos. En het schijnt eetbaar te zijn. Wat denk je waar deze ‘plof paddestoelen’ naar smaken als je ze even lekker bakt?
[noot: wij raden aan nooit paddestoelen uit het wild te consumeren]

Rood met witte stippen

Heb jij vliegenzwammen gezien? Het zijn de echte kabouterhuisjes. Ze leven en zitten vol mysterie.
Weet jij hoe die ineens komen, en waarheen ze ineens verdwijnen? Heb je wel eens aan de onderkant gekeken van de hoed?
En .. Wie weet waar ze het liefst willen staan? En ze zijn vaak in groepen, als ouders met veel kindjes. Ze staan vaak in een cirkel alsof ze samen aan het dansen zijn. Zelf iets gezien?  Vertel het ons…

Spons

Dit lijkt wel een spons. Nee dit is geen zwerfvuil. Ook dit is een paddenstoel vlak naast het zwembad. Het heet de grote sponszwam.